ČOKOLADNI KOLAČ: Super mekan i kremast, a lako se sprema - nećete mu odoleti
Recepata za čokoladne poslastice nikad dosta. Bilo da želite da se zasladite nakon ručka ili pripremate poslasticu za rođendan ili neku proslavu čokoladne su uvek dobar izbor. Svi ih vole, a izgledaju raskošno. Ova, čiji recept možete pročitati u nastavku ima dve mekane korice, kremasti fil između i sve je preliveno glazurom. Dopašće vam se na prvi zalogaj.
- Sastojci::
- Kora:
- 200 g putera
- 1 šolja šećera u prahu
- 2 jajeta
- 100 g otopljene crne čokolade
- 260 g brašna
- 35 g kakaoa
- 2 kašike praška za pecivo
- 1,5 šolje mleka
- Fil:
- 330 ml slatke pavlake
- 250 g maskarponea
- 200 g otopljene mlečne čokolade
- Glazura:
- 50 ml slatke pavlake
- 100 g mlečne čokolade
Priprema:
Omekšali puter pomešajte sa šećerom u prahu dok ne postane svetao i pahuljast. Uz stalno mešanje dodavati jedno po jedno jaje. U smesu dodati ohlađenu čokoladu i zamesiti testo. Na kraju naizmenično dodajte mleko i prosejane suve sastojke. Mešajte testo samo kašikom dok se sastojci ne sjedine. Testo sipajte u pleh obložen papirom i stavite u zagrejanu rernu na 170°C oko 40 minuta.
Umutiti slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. Dodati maskarpone sir i kratko mutiti. Na kraju uliti ohlađenu, ali još tečnu čokoladu i ponovo kratko umutiti fil.
Pečenu koru podelite na dva dela. Na dno kalupa stavite jednu koru i namažite filom. Drugi deo kore stavite na fil i lagano pritisnite. Stavite tortu u frižider na nekoliko sati. Pre serviranja ukrasite čokoladnom glazurom.
Primjedbe
Objavi komentar