Sočna pita od jabuka
Sastojci
Potrebno je:
- 500 g kora za pitu
- 1 kg jabuka
- 3 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 5 kašika griza
- 9 kašika šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 1 dl ulja
- 100 gr putera
Za sirup:
- 300 g šećera
- 3 dl vode
Priprema
- Jabuke oguliti i izrendati, dodati 3 kašike šećera i 1 kesicu vanilin šećera, kuvati na vatri dok tečnost iz jabuka ne ispari. Pomešati 5 kašika griza, 9 kašika šećera, 1 kašičicu cimeta i 1 kašičicu đumbira u prahu. U posudu staviti puter i ulje, zagrevati dok se puter ne istopi.
2. Uzeti jednu koru premazati sa 1 kašikom mešavine putera i ulja, posuti sa 1 kašikom mešavine griza i šećera, staviti drugu koru, premazati puterom posutu grizom i šećerom, tako i treću koru sa puterom i grizom i rendanim jabukama (oko 200 g). Uviti u rolat i staviti u pleh podmazan uljem. Tako uraditi sa svim korama. Rolate premazati preostalim puterom i uljem i peći na 180 stepeni 30 minuta.
3. Za to vreme napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu. Kuvati od kad provri 5 minuta. Prohladiti i preliti pečenu pitu. Ostaviti da se ohladi i seći.
Primjedbe
Objavi komentar