Nepeceni kolac sa jagodama
Keks deo:
- 300 gr mlevenog plazma keksa
- 100 gr maslaca ili margarina
- 100 ml mleka
Žele od jagoda:
- 300 gr jagoda
- 100 ml vode
- 5 kašika šećera
- 10 gr želatina
- 8 kašika vode
Beli deo:
- 350 gr voćnog jogurta od jagode
- 200 gr kisele pavlake
- 300 ml slatke pavlake ( zasladjene )
- 10 gr želatina
- 8 kašika vode
Ganache od bele čokolade koji može i ne mora, može dekoracija po izboru:
- 200 gr bele čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Ja sam u videu pravila prvo keks deo, ali preporučujem da prvo pravite žele da biste skratili vreme čekanja da se žele na kolaču stegne.
Želatin potopiti u 8 kašika vode.
Jagode oprati i samleti.
Dodati im šećer i vodu, pa staviti na vatru da se kuva.
Kuvati minut – dva, pa dodati želatin koji je nabubrio i dobro promešati.
Ostaviti da se hladi.
Pomešati keks, otopljen maslac i mleko i sve izmešati.
Staviti u pleh ili kalup 25 x 25cm ili 30 x 20 cm i poravnati.
Potopiti drugi želatin sa 8 kašika vode.
Pomešati jogurt i kiselu pavlaku. Posebno umutiti, ne mnogo slatku pavlaku, da bude fino mekana kao šlag.
Pomešati slatku pavlaku sa jogurtom i pavlakom.
Zagrejati želatin, ja sam to u videu uradila tako što sam u džezvi zagrejala vodu, provrila je pa na nju stavila posudicu sa želatinom. Kada se zagrejala želatin se otopio.
Želatinu dodati 2 – 3 kašike fila od jogurta pa izmešati i onda tu masu istresti u masu od jogurta is ve dobro sjediniti.
Naneti na keks koru pola tog fila, pa polako izliti žele od jagoda.
Staviti u frižider da se stegne, pa naneti drugi deo fila od jogurta.
Ukoliko vam se taj deo malo stegne slobodno žicom dobro izmutiti.
Kolač sa jagodama je gotov, dekoracija je po želji.
Meni se fino slaže sa belom čokoladom pa sam otopila na laganoj vatri 200 gr bele čokolade sa 100 ml slatke pavlake i prelila sve.
Ostaviti bar 2h u frižideru, toliko se i u videu zadržala pre sečenja.
Prijatno.
Primjedbe
Objavi komentar