Praško cudo


 

Sastojci

Za testo:

  • 1 jaje
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 50 g margarina
  • 2 kašike mleka
  • 2 kašike meda
  • 450 g brašna
  • 1 kašika kakaoa

Za krem:

  • 4 dl mleka
  • 2,5 kašike brašna
  • 2 kašike šećera
  • 150 g margarina
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kašike prah šećera
  • 100 g čokolade (za glazuru)
  • 2 kašike ulja (za otapanje čokolade)

Priprema

  1. Sve sastojke za kore, (osim brašna) izmešati mikserom, pa staviti šerpu na šporet i na laganoj vatri uz neprekidno mešanje zagrevati dok soda ne zapeni. Oko 10 minuta. Zatim šerpu skloniti sa vatre i dodati brašno. Zamesiti glatko testo, koje je gumeno i lako za razvlačenje. Testo podeliti na četiri jednaka dela-svaki deo umotati u foliju da se ne hladi, jer se testo kada je toplo lakše razvlači. Svaku razvučenu koru peći na papiru za pečenje, pa na prevrnutom plehu na 180 C, oko 5-6 minuta.
Priprema fila: 4 dl mleka prokuvati, pa dodati dve i po kašike brašna, šećer i vanilu, (uzeti četiri kašike mleka od 4 dl i sastaviti sa brašnom, šećerom, pa u mlazu sipati u provrelo mleko). Skuvati gusto kao za puding. Masu prohladiti, pa u mlakoj masi dodati margarin umućen sa 2 kašike šećera u prahu. Filovati kore, (kore se filuju isti dan, jer će da se stvrdnu). Odozdo (za glazuru) preliti sa istopljenom čokoladom 100 g i 2 kašike ulja.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vocne keks kocke

Fenomenalan trilece kolac

Riza s povrcem